L’agent de la policia de la Generalitat, Albert Palacio, segurament quan va decidir que caminaria 3.000 quilòmetres per l’Asier, el fill d’una seva companya de feina de la comissaria de Manresa que patia un càncer infantil incurable, mai s’hauria pensat que la seva actitud solidària seria mereixedora de rebre aquest any 2017 la distinció de “Mosso de l’Any”. L’acte de lliurament de la distinció ha tingut lloc aquesta nit passada al Fòrum del Centre de Congressos de Barcelona.
De fet, no ha estat cap sorpresa perquè vam avançar el 21 d’abril aquesta possibilitat tenia força probabilitats. Albert Palacio, veí de Gualba i mosso d’esquadra a la comissaria de Granollers, va fer aquest trajecte per solidaritat i sentiment. També amb l’ànim de recaptar suports econòmics per poder avançar en la investigació perquè el Glioma Pontino Intrínsec Difús (DIPG), algun dia pugui curar-se.
La distinció “Mosso de l’Any” és un guardó popular que s’atorga cada any a una personalitat, grup o entitat destacada de la societat civil catalana caracteritzada per la seva excel·lent relació i especial estima a la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. També pot ser-ho un mosso o mossa que mereixi un reconeixement per impulsar alguna iniciativa solidària, pel seu compromís social o per la seva contribució cultural o artística que, com a companys, els faci sentir orgullosos.
La història d’un “Camí per l’Asier”, pels lectors de laviladigital.com és ben coneguda pel seguiment informatiu que en el seu moment en vam fer des del començament de l’aventura fins la seva arribada a Santiago de Compostela, després de noranta-dos dies caminant.
Caminar 3.000 quilòmetres dona per molt i també moments d’alts i baixos. I en aquest camí hi ha dos moments especials. El primer quan després de caminar cinquanta-quatre dies Albert Palacio, coincidint al seu pas per Manresa, va tenir l‘oportunitat de conèixer l’Asier i la seva família en persona. El segon deu dies després de la seva visita, el 9 de maig de 2016, va arribar el dia més trist de la travessia, l’Asier s’havia mort.
Però el seu camí solidari no es va acabar a Santiago de Compostela perquè encara havia fet una segona promesa. Caminar per l’Anna fins a Finisterre amb el Pere, un caporal del cos que tenia una filla amb una malaltia de la pell crònica. L’Anna li va preguntar al seu pare si per ella no caminava ningú. Llavors l’Albert i el Pere ho van tenir clar, caminar plegats fins a Finisterre.
Albert Palacio va ser distingit el passat 21 d’abril amb una medalla de bronze amb distintiu blau en el decurs del Dia de les Esquadres per aquesta iniciativa.
34.000 euros per a la investigació
La campanya endegada per Albert Palacio va suposar recaptar 34.000 euros que íntegrament s’han lliurat a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, l’únic centre hospitalari de l’Estat que investiga la malaltia de l’Asier. La quantitat recaptada és inferior a la que s’esperava perquè en cap cas va rebre suport empresarial, només aportacions particulars desinteressades però, segons que han explicat des de l’Hospital als mossos d’esquadra no es tracta de cap quantitat menyspreable ja que amb aquest diners s’ha pogut pagar íntegrament un investigador durant tot un any i part d’un dels assajos clínics que s’han fet.
Per Sant Joan de Déu l’estudi d’aquesta malaltia és una de les principals línies d’investigació. De fet, al desembre de l’any passat van fer un avenç molt important a l’aconseguir fer el primer “model animal” del món. És a dir, és un tipus de tumor que no creix in vitro i van aconseguir recrear el tumor en ratolins.
Comparteix...