L’Ajuntament i l’Escola Sant Gervasi-Cooperativa signen un conveni per consolidar l’oferta formativa química i farmacèutica al municipi
Ajuntament de Sant Celoni i l’Escola Sant Gervasi Cooperativa han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració per oferir formació específica en l’àmbit de la indústria química i farmacèutica al municipi. El projecte, que porta el nom de Sant Celoni Q2 (Sant Celoni Qualificació química i farmacèutica), se centra, segons ha explicat l’alcalde Joan Castaño, en promoure la consolidació d’una oferta formativa certificable i permanent en el temps, ajustada a les necessitats de les empreses, que són el motor econòmic que han de crear ocupació, i als seus treballadors, “ja que l’objectiu que ens marquem és millorar no sols la competitivitat, sinó també l’ocupabilitat de les persones que estan en situació d’atur”.
El director de l’Escola Sant Gervasi Cooperativa, David Cos, ha explicat que durant els darrers mesos s’ha estat treballant en la definició del primer Pla Estratègic i d’un Pla Operatiu. Amb la signatura del Conveni “volem escenificar aquest acord i, a partir d’aquest moment, presentar el Pla Estratègic als operadors del sector productiu i a les administracions del nostre àmbit territorial, per aconseguir un marc de confiança, complicitat, implicació i col·laboració”. Sant Celoni, segons David Cos, s’ha de convertir en la referència formativa en processos de química fina.
El projecte Sant Celoni Q2 s’anirà desplegant per fases amb l’objectiu d’acabar oferint des del Centre de Formació i Ocupació Sax Sala, cursos de Qualificació professional i Cicles formatius de grau mitjà i de grau superior en farmaquímica. Segons el director Àrea de Qualificació Professional de l’Escola Sant Gervasi, Antoni Durán, el 2014 ja s’ofertaran cursos de Qualificació Professional amb validesa europea pensats per a persones en actiu per millorar les seves capacitats i també per a persones aturades. Seran unitats formatives modulars i flexibles de 60, 90 hores, “estretament lligades a les necessitats de les empreses del sector”. L’inici dels cicles formatius va supeditat a l’aprovació per part de la Generalitat.
Ferms davant la crisi
El Baix Montseny se situa a la capçalera de territoris amb presència del sector de la química fina i de la farmaindústria, segon pol industrial químic de Catalunya que, a la vegada, suposa entre un 60 o 70% del total productiu a nivell d’Espanya. Aquest sector és un dels pocs que es manté ferm davant la crisi, generant fins i tot un cert nivell de nova ocupació i que continua demanant nous professionals qualificats.
D’acord amb les dades que facilita l’Escola, l’àrea d’influència de Sant Celoni abasta el Baix Montseny, Girona Sud, Maresme Nord i La Selva amb un total d’uns 120.000 habitants i una seixantena d’empreses químiques instal·lades, de les quals una quinzena són a Sant Celoni.
Segons l’alcalde Joan Castaño aquesta és una gran aposta de l’actual mandat, en què des de l’àmbit de promoció econòmica s’hi està posant molt èmfasi i que, “en només dos anys, hem pogut veure resultats concrets, com l’obertura d’una oficina de la Cambra de Comerç a Sant Celoni, des d’on volem reforçar el suport a les empreses i als emprenedors”.
Les administracions locals, tot i no tenir competències directes, i malgrat les fortes retallades, “continuem dedicant important esforços i recursos econòmics i tècnics per atendre els ciutadans que pateixen l’atur amb serveis d’informació, orientació, formació i inserció, així com amb l’aplicació de polítiques de desenvolupament local i de promoció de l’emprenedoria, la creació i la consolidació d’empreses”, conclou Joan Castaño.