L’atleta britànica establerta a Catalunya, Louise Brown, i el també atleta i mosso d’esquadra, Xavi Manso, recorreran corrent el proper 17 de març el perímetre de la Franja de Gaza, a Israel, en el segon projecte de la iniciativa solidària Superant Foscors. Una marxa, d’uns 60 quilòmetres, que té per objectiu donar visibilitat i recordar la Marxa de l’Esperança (March of Hope), que el passat mes d’octubre va unir unes 3.000 dones jueves i musulmanes, en un moviment per la pau entre Israel i Palestina anomenat Women Wage Peace (WWP).
“Quan vam veure la marxa de les dones vam quedar enamorats i admirats per la iniciativa i per això els hi volem fer un homenatge”, apunta Manso. En aquest sentit, els dos atletes de Sant Celoni volen fer servir l’esport com una eina per reivindicar la pau i per donar visibilitat al conflicte i el moviment WWP al nostre país.
L’objectiu final de l’aventura és fer un reportatge de la iniciativa i mostrar el que va ser la Marxa de l’Esperança. Tot plegat ho faran a través d’entrevistes per conèixer les dones que van iniciar la marxa. Manso i Brown viatjaran a Israel una setmana amb el càmera i realitzador audiovisual Dando Valle. “Els projectes que hem fet fins ara han estat per donar a conèixer barbàries i aquí volem fer visible un conflicte latent, que no s’acaba mai i que sempre ha estat allà. Volem posar un gra de sorra per la pau amb l’única arma que tenim que és l’esport. És l’única manera que tenim de protestar”, diu Manso artífex de la iniciativa.
Tots dos acostumen a entrenar a diari i per això Manso li va proposar el projecte a Brown. “Va ser una sorpresa. Em vaig sentir privilegiada de col·laborar en un projecte així, per una causa que em crida molt l’atenció i que em frustra que els governs dels països desenvolupats no en prenguin responsabilitats”, explica l’atleta britànica qui ha estat internacional amb el seu país.
Es tracta d’una iniciativa totalment solidària, desinteressada i sense afany de lucre. El viatge i totes les despeses són assumides pels dos atletes. “Ho fem com un homenatge a aquelles persones que treballen per buscar una solució pacífica a aquest conflicte que fa tants anys que dura i que tantes vides ha deixat”, reconeixen.
La presentació del projecte es farà el dia 10 de març a l’Ateneu de Sant Celoni, a dos quarts de vuit del vespre. Es comptarà amb la participació de l’escriptora Montserrat Arbòs, autora del llibre una amistat prohibida i explicarà el conflicte entre Israel i Palestina des de la seva experiència personal. També participarà de l’acte Sílvia Tomàs que interpretarà algun tema del seu últim disc Següent Pas.