Reduir l’absentisme en els Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut del Baix Montseny és la finalitat d’una prova pilot que aquest mes de juny s’ha posat en marxa en els CAP de les àrees de Sant Celoni i de l’Alt Mogent (zona de Llinars del Vallès). En aquest sentit, millorar l’accessibilitat dels usuaris als serveis assistencials és un objectiu estratègic de la direcció d’atenció primària, així com dels serveis corporatius de l’ICS. Per aconseguir-ho no depèn només d’un únic element ja que es tracta d’un concepte multifactorial en el que hi tenen impacte diferents variables que poden dependre tant de l’organització, com dels professionals o dels usuaris.
D’aquesta manera, Merche Romero, coordinadora d’Atenció a la ciutadania del servei d’atenció primària del Vallès Oriental, ha explicat a www.laviladigital.com que analitzant les dades d’absentisme de l’any 2016, dels equips de Sant Celoni i de l’Alt Mogent s’ha constatat que el nombre de visites programades és prou elevat, en funció de les diferents especialitats, per actuar-hi i trobar-hi una solució.
En aquest anàlisi inicial l’absentisme per servei es nota d’una manera més pronunciada en el servei d’odontologia amb un 24 per cent. A la resta de serveis l’absentisme va del 14 per cent en infermeria, al 7 i el 8 per cent en el cas de pediatria. En el cas d’extraccions (analítiques) variaria entre el 10 per cent a la zona de Sant Celoni i el 12 per cent a la de Llinars del Vallès, medicina de família el 9 per cent a Sant Celoni i a Llinars del Vallès gairebé el 12 per cent. Merche Romera fa un incís especial en aquest servei ja que el 9,1 per cent d’absentisme a Sant Celoni ha suposat que 4.995 usuaris no s’han presentat a la visita i de mitjana un metge a l’any fa 5.500 visites. A l’Alt Mogent han faltat a les visites 2.789 usuaris del CAP.
La coordinadora d’atenció ciutadana també posa èmfasi en l’agenda calendaritzada de tècniques espirometries ja que es tracta d’una prova diagnòstica i s’han deixat d’atendre a un 23 per cent de les visites programades. En termes generals tretze de cada cent visites programades acaben sense presentar-se.
Missatges recordatoris
La prova pilot té altres objectius secundaris com optimitzar els recursos assistencials, disminució de les llistes d’espera i corresponsabilitzar a l’usuari en la sostenibilitat del sistema sanitari.
Per aconseguir-ho s’han començat a activar diverses accions com l’enviament de missatges de text recordant el dia i hora de la visita programada als usuaris. També s’enviarà un missatge de conscienciació als usuaris que no es presentin a la visita i se’ls demanarà que s’avisi en el cas de no poder assistir a la visita programada per, d’aquesta manera, aprofitar l’hora per a un altre pacient.
La conscienciació també es farà mitjançant trucades telefòniques als usuaris que no han anat a la visita del seu metge i tampoc no han avisat. “Volem saber els motius pels quals no han vingut perquè també es podria donar el cas que hagués volgut comunicar-se amb el CAP i no hagués pogut”, manifesta Merche Romero.
Un cop acabada la intervenció d’impacte directe planificada es valorarà la seva eficiència per decidir si cal replicar-ho a la resta d’àrees bàsiques del SAP del Vallès Oriental. Els resultats també es compararan amb els que s’obtinguin a les ABS del Vallès Occidental on s’està fent la mateixa intervenció però amb diferències en les accions, sobretot comunicatives.
1 comentari
Donde la meva experiencia les des últimes vegades es de portar un retras de una hora i quart,cada vegada