El Departament de Cultura ha posat en marxa el projecte #català947, una eina que recull la informació sociolingüística dels 947 municipis de Catalunya. El projecte ofereix un informe detallat amb la situació de la llengua catalana a nivell local, els aspectes demogràfics i socioeconòmics i dades de l’àmbit territorial a què pertany. La informació s’actualitzarà de manera periòdica.
#català947 vol mostrar que la realitat de Catalunya és “diferenciada territorialment”, una particularitat que “ha de ser coneguda” per segmentar les polítiques lingüístiques. Municipis com l’Hospitalet de Llobregat o Barcelona són per ara els que tenen informes més complets, però l’objectiu és aconseguir-ho també per a la resta de municipis.
A Sant Celoni durant el curs 2017-18 el 14,8 % de l’alumnat inscrit al Consorci per la Normalització Lingüística (CNL) era nascut a la resta d’Espanya; el 13,4 % de l’alumnat nascut a Catalunya; i el 71,8 % corresponien a alumnat nascut a la resta del món. D’aquestes, més de la meitat, el 51,4 de les inscripcions van ser de persones nascudes a Amèrica Central i del Sud i un 10,3 % són procedents d’algun país de la Unió Europea. Segons el mateix estudi, el 21,5% són nascuts al Nord d’Àfrica, el 7,5% a la resta d’Europa, el 5,6% a l’Àsia i 3l 3,7% a la resta d’Àfrica.
Cada informe local conté una introducció, la situació demogràfica (amb l’evolució i la procedència de la població), l’anàlisi dels coneixements de català, l’anàlisi dels usos lingüístics i la situació de l’aprenentatge a la localitat, incloent-hi les dades relatives a l’alumnat del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Parla.cat i el Voluntariat per la llengua. També s’ofereixen totes les dades que han permès l’elaboració de l’informe i la descripció dels algoritmes per a la conversió de dades en text descriptiu. En total, més de 22.000 pàgines d’informació. Consulta’ls tots aquí, municipi per municipi.
El projecte #català947 també vol reforçar la trajectòria de consens entre el Govern i els ens locals des de la restauració de la Generalitat de Catalunya i les corporacions democràtiques que té el màxim exponent en el Consorci per a la Normalització Lingüística amb un mapa de 147 punts d’atenció arreu del territori i del qual aquest informe també inclou dades.