Aquest dijous s’ha presentat a la sala d’actes de la Rectoria Vella el llibre Sant Celoni i l’atletisme. Una aproximació històrica (Tushita Edicions), que ha escrit Albert Galin i Calvo; atleta, entrenador, directiu, organitzador, promotor de l’atletisme i fundador del Club Atletisme Sant Celoni, club al que va estar-hi lligat des de l’any 1975 fins al 2011. Es tracta, com diu el mateix autor, “d’un treball d’investigació, recerca i recopilació de la història de l’atletisme local que parteix de la presència al poble d’un destacat atleta de la Segona República. Un treball on es reflecteixen dades, esdeveniments, curiositats, personatges i competicions que han anat configurant la realitat d’aquest esport a la nostra població”.

Fa un repàs històric dels atletes que han destacat al municipi com Romà Castelltort que va viure a Sant Celoni a finals dels anys 30 del segle passat fins que es va exiliar a Mèxic amb la família. Castelltort, el 1968, va entrenar els mexicans fins a caure malalt. Ara les cendres descansen al Montseny. A Sant Celoni i va deixar família i amics, com la família Blanché Santamaria de Can Petó, també amb vinculacions atlètiques. La seva germana Maria Mercè Castelltort durant el període republicà, va ser la primera atleta femenina que va practicar la marxa a Espanya.

Francesc Botonero i Albert Galin. Foto: Xavier Blanquer

El llibre està dividit en quatre parts englobades des de l’any 1931 al 1973, del 1973 al 1982; del 1982 al 2000; i del 2000 al 2021. En el seu recull històric també s’anomenen atletes celonins que han destacat en diferents dècades com César Gómez Sinobas als anys 50 que, a més, va ser president del CA Sant Celoni als anys 90. També Josep Maria Taberner, en Taba, actualment resident a Vallgorguina, com a millor atleta de la dècada dels 60 proclmant-se guanyador de la reconeguda Jean Bouin de Barcelona. Pel que fa a l’atletisme femení hi destaquen Imma i Teresa Canaleta a mitjans dels anys 70 com a pioneres.

Albert Galin no s’oblida d’un dels atletes amb més renom del club celoní, el marxador Francesc Botonero -ahir a la presentació- qui ha participat en diverses competicions estatals com la Copa del món de marxa atlètica. De la mateixa manera que ho va fer el velocista Dídac Mañas a Tokio. Ja en el marc del segle XXI destaquen atletes com Carles Lorente -actual president del club- i Pilar Montesinos.

Josep Maria Taberner (Taba) amb Albert Galin. Foto: Xavier Blanquer

Les pistes d’atletisme

L’autor del llibre dedica una especial atenció a la pista d’atletisme inaugurada l’any 1982 convertida en escenari de grans esdeveniments i en el centre neuràlgic de gran part de l’activitat, com per exemple els entrenaments, la gestació d’iniciatives, la planificació d’organitzacions i altres aspectes que han marcat la trajectòria atlètica realitzada en el decurs dels anys.

I en aquest espai no hi dedica un punt de crítica “Malauradament, aquest esforç generós, desinteressat i responsable dels antics atletes, no s’ha vist sempre recolzat per algun dels governs municipals, que en ocasions ha menystingut aquesta instal·lació esportiva i l’ha destinada a altres usos ben allunyats dels seus orígens, poc profitosos per a l’esport i únicament beneficiosos a nivell polític per a alguns. Afortunadament, s’ha pogut redreçar la situació i avui dia brolla una sensibilitat més positiva per mantenir el patrimoni esportiu municipal que durant massa temps hem trobat a faltar.”

Raül Garcia: L’autor rescata de l’oblit noms propis i fets que formen part de la nostra història local

La sala d’actes de la Rectoria Vella plena amb intervencions en la presentació de l’alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, que a més és l’autor de la presentació del llibre “Sant Celoni i l’atletisme és fruit d’una minuciosa tasca de recerca. A partir de diversos tipus de documentació i entrevistes a persones implicades en tota aquesta història, l’autor rescata de l’oblit noms propis i fets que formen part de la nostra història local i en deixa constància per a futures generacions, connectant el present amb el nostre passat recent i posant en valor alguns fets molt poc estudiats encara al nostre municipi”.

També hi van participar Quim Torras, membre de l’executiva de la Federació Catalana d’Atletisme i Enric Soler, editor del llibre i escriptor.

El palauenc Albert Galin publica el llibre «Memòries»

Sant Celoni i l’atletisme. Una aproximació històrica és el tercer llibre d’Albert Galin. Amb anterioritat havia publicat dos llibres més relacionat amb l’atletisme com Catalunya Marxa (1988, Generalitat de Catalunya) i Memòries (2020, Tushita Edicions).

Comparteix...

Deixa un comentari

3 × quatre =