Aquest trimestre s’ha completat la primera fase de restauració de les àrees degradades i controlat l’erosió dels entorns de les antigues mines de Sant Marçal o de Matagalls, al Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera. Els treballs han estat realitzats per la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” d’acord amb el conveni de col·laboració entre ambdues institucions per actuacions en la Xarxa de Parcs Naturals.
Les àrees degradades són conseqüència de l’activitat minera que hi va haver al llarg de més de 30 anys, des dels anys 50 del segle passat i fins finals dels 80, en que es van clausurar, per l’extracció de fluorita, un mineral utilitzat en diverses activitats industrials, iniciada a principis dels. Els treballs realitzats en aquesta primera fase, i que tindrà continuïtat els anys 2015 i 2016, executats pel Centre especial de treball, Fundació Acció Baix Montseny (Sant Celoni), han consistit bàsicament en aturar processos erosius en aquells espais on s’havien avocat runes de l’activitat minera, així com en unes primeres plantacions en zones de restauració i col·locar-hi tancats per evitar l’entrada de ramats.
Els treballs han comportat retirar el material abandonat i frenar els processos erosius. Les principals accions realitzades han estat la retirada dels elements abandonats de l’antiga explotació minera que constituïen un perill pels excursionistes de la zona, com rails, vagonetes i altres tipus de ferralla, el desenvolupament de mesures per aturar els processos erosius presents a la zona mitjançant la instal·lació de barreres flexibles d’acer per a la retenció i consolidació de torrents inestables, la realització de canals de desguàs i conducció de l’aigua de pluja per tal de frenar la seva capacitat erosiva, la instal·lació d’una tanca de castanyer en una zona fortament erosionada per tal que el ramat no contribueixi als processos erosius i així facilitar la colonització de l’espai per diferents tipus de plantes i les plantacions complementàries i sembres per consolidar les terres inestables i ajudar a la recuperació de la vegetació amb blades i avets.
Extracció de fluorita en galeries subterrànies
L’explotació d’aquestes mines per l’extracció de fluorita es feia en galeries subterrànies seguint el filó d’aquest mineral, i expulsant fora de la mina el material d’abocament de runam. Actualment encara hi ha restes de les construccions i la infraestructura pròpia de l’activitat minera que s’hi realitzava. Des de la creació del parc els anys setanta, la Diputació de Barcelona ha anat invertint en l’adquisició de terrenys que, per les seves característiques i ubicació, tenen un alt valor naturalista i de conservació.
També s’han adquirit altres terrenys que presentaven un alt grau de deteriorament en zones d’alt valor natural amb l’objectiu de procedir a la seva restauració, com és el cas de les mines de Matagalls, adquirides per la Diputació de Barcelona l’any 2002. Els treballs han estat executats pel Centre especial de treball, Fundació Acció Baix Montseny (Sant Celoni) entre els mesos de setembre i desembre de 2014. La inversió realitzada ha estat de 51.707,32 euros.
FOTOS: Susanna Ginesta /Diputació de Barcelona