El projecte Life Tritó Montseny promou la recuperació d’aquesta espècie endèmica en perill crític d’extinció. Des de 2007 es treballa per reproduir l’espècie en dos centres de fauna de la Generalitat de Catalunya i també al zoo de Barcelona i de Chester.

Aquest mes de juny 136 exemplars adults nascuts abans del 2016 al Centre de Fauna de Torreferrussa han estat alliberats a la natura. Durant els darrers anys els tritons ara alliberats han estat alimentats i criats en aquaris que tenen unes condicions ambientals similars a les que es trobaran a la natura, per garantir, així, l’èxit de la seva adaptació. Precisament, les especificitats en quant a tipus d’hàbitat, temperatura i qualitat de l’aigua necessàries per a la seva supervivència el fan especialment vulnerable davant el canvi climàtic. Per això és clau mantenir un estoc de tritons en captivitat que garanteixi la conservació de l’espècie.

La localitat d’alliberament ha estat estudiada minuciosament, amb la col·laboració de persones expertes en ecologia, biologia i biogeografia, analitzant l’hàbitat potencial d’aquest amfibi al Parc Natural del Montseny amb mostreig de camp. Finalment, s’ha escollit un torrent que no comptava amb individus d’aquesta espècie en estat salvatge per tal d’ampliar la seva àrea de distribució geogràfica.

Un cop a la natura, les primeres nits es va dur a terme un seguiment intensiu per comprovar la seva adaptació al nou medi.

Els propers mesos continuaran les prospeccions per determinar l’èxit inicial de l’acció. Tanmateix, serà al cap d’uns quants anys quan es podrà determinar l’establiment o no d’una població viable.

Per tal de fer possible un seguiment dels tritons alliberats, s’han marcat de manera individualitzada amb elastòmers (marques de color).

Cada any es calcula que neixen prop de 400 exemplars de tritons del montseny en captivitat. Entre els anys 2010 i 2015, s’han dut a terme diversos alliberaments de tritons del Montseny. Fruit d’aquestes accions, s’ha aconseguit una nova població viable de l’espècie en un torrent on no hi era present. Aquests exemplars presenten, a més, una elevada supervivència (gairebé el 20%) i s’ha constatat la seva reproducció un cop alliberats.

Comparteix...

Deixa un comentari

1 × quatre =