Expliquen que fa temps que observen que el jovent de Palau es desarrela inevitablement del poble. Afegeixen que ha assumit com a qüotidià que a Palau no hi ha hagut ni hi haurà lloc pel jovent, “entenent com una qüestió natural haver de marxar a relacionar-se socialment als pobles veïns, com Sant Esteve o Sant Celoni, o a les grans ciutats com Barcelona o Girona”.
Segons aquesta organització la manca d’espais ha provocat que diversos grups de joves hagin convertit espais com la Biblioteca Municipal, la Plaça de la Vila o els Parcs en els únics punts de trobada. A les fosques, passant fred i sense cap equipament ni facilitat per tal dels governs municipals que s’han anat alternant a Palau.
Per això que creuen que la única manera de revertir aquesta situació, d’aconseguir una millora qualitativa de la situació del jovent i conseqüentment de la seva organització i mobilització, és dotar el poble d’un espai físic que es pugui fer propi i doni resposta a les seves diverses necessitats. “On el jovent, en la seva pluralitat, pugui desenvolupar, a través de la cooperació i la democràcia directa, totes les seves inquietutds, des de l’oci fins a la política”. El comunicat conclou que La Traüna és del jovent del poble i al poble es queda.