Els propers 8 i 9 d’octubre Breda celebrarà la cinquena edició de la Fira de l’Olla, una mostra que busca difondre i potenciar el sector ceramista i terrissaire, puntal en el desenvolupament econòmic del municipi al llarg dels anys. Mes d’una cinquantena d’expositors de ceràmica, terrissa, productes artesans i el comerç del municipi seran presents durant tot el cap de setmana mostrant els seus productes als visitants. Ceramistes i terrissaires tant de Breda com d’altres indrets mostraran els seus millors productes durant tot el cap de setmana. A més, la Fira de l’Olla comptarà amb demostracions d’elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic, fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina.

Novetats de la cinquena edició
Cada cop més consolidada, la Fira de l’Olla tracta de renovar-se any rere any per a mantenir l’atractiu per als seus visitants. Enguany els que s’acostin a Breda el 8 i 9 d’octubre gaudiran de dos grans novetats: el primer serà la possibilitat de fer les seves pròpies peces ornamentals gràcies a la instal·lació d’un forn de ‘Rakú’, una antiga tècnica ceramista oriental. Els assistents podran modelar i coure les seves peces en el mateix recinte de la fira i endur-se-les a casa. La segona té a veure amb l’aspecte gastronòmic, en la que els hostalers locals oferiran els seus millors plats durant les dues jornades de la Fira.

fira de l'olla2Interactuació amb el visitant
La Fira de l’Olla ha preparat diverses activitats per a fer al públic participant i així descobreixi els detalls del treball artesà de la ceràmica i la terrissa. El programa d’activitats contempla demostracions en viu d’elaboració de ceràmica amb un torn, on es podrà veure el procés complet de modelatge i construcció de peces ceràmiques. Enguany, el visitant fins i tot podrà fer les seves peces ornamentals i endur-se-les a casa amb una cuita de ‘Rakú’, una antiga tècnica ceramista oriental, que tindrà lloc a la fira. Per altra banda, els més atrevits mainada donarà també la opció de participar amb divertides activitats als més petits de la família.

rom cremat a la Fira de l'OllaLa millor cuina de cassola
Enguany l’aspecte gastronòmic de la Fira es veu reforçat. Es substituirà el sopar de tastets que els hostalers locals oferien en cada edició i s’habilitarà un espai on s’oferiran esmorzars, vermuts els dos dies de la Fira, i menjar de forma continuada des de les set de la tarda fins ben entrada la nit en la jornada de dissabte. Aquest espai oferirà els millors plats dels hostalers Bredencs amb el fil conductor de ser àpats servits en recipients de ceràmica. Per altra banda, es mantenen els ‘Menús de Cassola’, que els restauradors del municipi oferiran als seus locals durant el cap de setmana de la Fira.

fira de l'olla3Cultura i Patrimoni, presents a la Fira de l’Olla
La Fira de l’Olla mantindrà elements permanents des dels seus inicis, com demostracions de fabricació de ceràmica de forma tradicional, demostracions de cuina o exposicions d’eines i altres elements relacionats amb l’ofici. També es reforçarà el vessant divulgatiu amb conferències, presentacions de llibres i exposicions. En aquest sentit, es presentarà el llibre ‘Paraules que treballen el fang’, de l’Associació de Terrissers Artesans de Quart. Per tal de donar un segell propi, també s’oferirà la xerrada ‘Josep Aragay i la Ceràmica’ a càrrec de Xavier Castanyer, director del Museu Municipal Josep Aragay de Breda, en la que repassarà l’ús de tècniques ceramistes per en les seves obres. Josep Aragay va ser un artista i teòric del Noucentisme, fortament vinculat amb la Vila de Breda. La seva obra es va desenvolupar en diferents disciplines, com la pintura, el gravat, el dibuix, i també la ceràmica, en la que va realitzar diferents obres destacades com la Font de Santa Anna del Portal de l’Angel de Barcelona, la més antiga de la Ciutat Comtal i restaurada aquest 2016. Com a colofó, durant la Fira el museu dedicat a la vida i obra de l’artista romandrà obert, així com el Centre Cultural ‘Els Forns’, que conté l’exposició ‘Olles i Cassoles’, sobre el procés d’elaboració tradicional de Ceràmica i el seu impacte a la Vila de Breda, així com diverses eines i mostres de productes, i un antic forn morú.

Més enllà de la tradició ceramista del municipi, durant aquest cap de setmana de Fira els visitants també podran descobrir l’important llegat arquitectònic i patrimonial de la Vila de Breda gràcies a les visites guiades que s’oferiran al nucli històric de Breda, presidit pel conjunt del Monestir de Sant Salvador, un cenobi benedictí del s.XI.
Amb aquesta cinquena edició Breda vol consolidar totalment la Fira de l’Olla i convertir-la en un unt de referència del sector ceramista i terrissaire, cabdal durant generacions en la vida econòmica del municipi.

fira de l'olla

Comparteix...

Deixa un comentari

divuit − un =