El cor està dividit en diverses cavitats que es comuniquen entre elles per vàlvules. Són petites portes que tenen com a funció tancar i obrir el pas de la sang entre aquests compartiments. El moviment de les vàlvules i la pròpia circulació sanguínia genera un so característic. “Parlem de bufs al cor (soplos en castellà) quan sentim un so que normalment no s’escolta”, explica la cardiòloga doctora Teresa Romanillos des de la seva consulta privada a Baix Montseny Salut.
Els bufs al cor són molt freqüents i poden estar motivats per moltes causes. “Si es detecten petits bufs, no t’has de preocupar, ja que en la majoria dels casos no vol dir que hi hagi alguna anomalia en el teu cor”, aclareix.
Les causes que els generen són diverses. Però en molts casos, sobretot quan els bufs són petits, “es tracta senzillament que la sang flueix amb força a través de les vàlvules”, ens explica la doctora. “Per exemple, podem sentir un buf si el cor batega de pressa perquè estem nerviosos o perquè acabem de fer exercici”.
És per això que en els cors joves és habitual detectar petits bufs anomenats funcionals o innocents, provocats “pel vigor propi del cor jove”.
Si el metge ho considera necessari, es pot fer una ecografia del cor per descartar alteracions a les vàlvules. En opinió d’aquesta professional de Baix Montseny Salut, “si l’ecografia és normal, podem estar tranquils, ja que això no representa cap risc ni és necessari fer controls addicionals”.
ANGINA DE PIT I INFART
L’angina de pit i l’infart de vegades es poden semblar però no són el mateix. La doctora Romanillos aclareix que tenen un origen comú perquè “en tots dos casos el problema es troba en les artèries coronàries, que són les encarregades de transportar al cor l’oxigen i els nutrients que necessita per al seu funcionament”.
Al contrari que l’infart, l’angina és una situació de curta durada durant la qual el cor no rep el rec sanguini que necessita per funcionar de forma correcta. Això es produeix perquè alguna de les artèries té obstacles en el seu interior que impedeixen que passi la sang necessària. “Aquests obstacles són els cúmuls de greix produïts per el que coneixem com arteriosclerosi”.
Aleshores on hi ha la diferència? La Dra. Romanillos ho resumeix de forma clara: “Mentre que en l’angina, el flux de sang que passa a través de l’artèria coronària està reduït, en l’infart ha desaparegut sobtadament, de manera que una zona del cor queda sense aportació d’oxigen i nutrients de forma perllongada”.
En cas d’infart, la zona afectada “pateix danys i es perd la possibilitat que aquest teixit pugui tornar a funcionar”. Hem d’estar atents perquè sovint “l’angina és el pas previ a l’infart, una mena d’avís que ens està dient que alguna cosa no va bé”. En altres ocasions, l’infart pot aparèixer sense previ avís.
En cas d’angina de pit, és molt important deixar de fumar i mantenir el colesterol i la tensió arterial sota control. “L’exercici també ajuda a evitar la progressió de la malaltia”, aconsella la doctora.