El doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, Martí Boada, veí de Sant Celoni, ha estat guardonat amb el Premi Nacional Felip Domènech i Costafreda 2018, que atorga la Unió de Pagesos en reconeixement a la seva tasca i dedicació de científic que defensa la pagesia com a peça clau de la gestió ambiental a Catalunya. I específicament també per la visió de la gestió de la fauna i la biodiversitat en el món rural i a les comarques de muntanya per al manteniment del territori.

Martí Boada també és investigador al centre d’Estudis Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que posteriorment es va convertir en Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, on treballa en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d’una perspectiva social, centrada particularment en el sistema urbà i els boscos. És coautor de més de noranta llibres de pensament i divulgació científica, entre d’altres. Ha rebut nombrosos premis i reconeixements. Actualment treballa com a assessor de la UNESCO.

Ferm defensor de la pagesia ha traslladat a la societat que les activitats agrícoles, ramaderes i forestals mantenen el paisatge i que la reculada de les tasques de la pagesia afecta negativament el sistema ecològic català. “Més pagesos, més biodiversitat, menys pagesos, menys biodiversitat”, ha dit.

Pel que fa a la gestió de la fauna, és un gran defensor de fer una intervenció ràpida en l’avaluació dels impactes de la fauna en el sector primari i regular el nombre d’exemplars que les comarques de muntanya poden absorbir. Amb això tindríem, segons ell, un sector primari amb autoestima i competitiu, en benefici de la mateixa biodiversitat.

L’OLivera Cooperativa

L’Olivera Cooperativa, de Vallbona de les Monges (Urgell) és l’entitat a qui aquest any 2018 se li ha concedit el premi, per ser un model d’agricultura amb dimensió social. Dedicat al cultiu, transformació i comercialització de vins i olis de gran qualitat combinat amb la integració laboral que atén persones discapacitades. Els vins i els olis són innovadors, han estat una font d’inspiració per al sector, on agricultura i el món rural van de la mà, per exemple en el treball dels olis vinculats als secans. Filosòficament actuen localment però estan molt connectats amb les tendències actuals al món, i comparteixen estratègies amb vins de Porto, França i Italià, per exemple han fet intercanvis amb gent de la Toscana i han participats de presentacions amb activitats artístiques. Treballen en l’entorn social privilegiat de Vallbona de la Monges, que forma part de la ruta del Cister.

D’altra banda, la seu de la cooperativa ha estat un lloc obert, casa de diàleg del món rural, trobada d’entitats on, entre altres, s’hi va redactar el 2004 el Manifest de Vallbona de les Monges: Per un canal Segarra-Garrigues pel segle XXI i el 2015 el Compromís per Lleida, a més d’organitzar activitats artístiques i culturals.

El jurat l’han format Ignasi Aldomà, (Universitat de Lleida), Josep Maria Escribà i Bonastre (pagesia i aigua) Josep Ramon Gallart (Agrupació Cultural La Femosa d’Artesa de Lleida), Emili Pijuan (món cooperatives), Josep M. Segués (Pagesia Gran), Josep M. Teixidó (Unió de Pagesos Segrià), Josep Carles Vicente (Unió de Pagesos, permanent nacional). Els premis es lliuraran el pròxim dimarts 16 d’octubre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Comparteix...

Deixa un comentari

dinou + cinc =