Un estudi ha aconseguit desenvolupar un nou algoritme capaç de predir quan algú tindrà una crisi de salut mental. El proveïdor de solucions digitals de salut mental Koa Health i la Birmingham and Solihull Mental NHS Foundation Trust, del Regne Unit, van anunciar dimarts d’aquesta setmana la seva creació, fruit d’un estudi pioner que, publicat a la revista Nature Medicine, ha resultat en un programa que anticipa més de la meitat de crisis d’aquest tipus amb 28 dies d’antelació. En la recerca hi ha participat Roger Garriga, estudiant de doctorat del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF i veí de Sant Celoni.

Els resultats del treball, apunten que la tecnologia pot permetre una intervenció primerenca i millorar el benestar dels pacients. El model d’aprenentatge automàtic desenvolupat per Koa Health fa servir històries clíniques electròniques anònimes per supervisar els pacients de manera contínua, buscant quin és el risc de crisi.

Roger Garriga, és el primer autor de la investigació, publicada a la revista Nature Medicine. Explica que han analitzat les històries clíniques electròniques de més de 17 mil pacients de salut mental per desenvolupar un model d’aprenentatge automàtic que prediu les properes crisis de salut mental en les quatre setmanes següents.

L’algoritme, diu Garriga, va ser dissenyat per proporcionar una puntuació de risc actualitzada setmanalment per a tots els pacients amb un historial de recaigudes per donar suport a les decisions clíniques amb una finestra de temps suficient perquè els metges apliquin mesures preventives. Afegeix que “aquesta recerca mostra com la col·laboració entre els científics de dades i els professionals de la salut pot conduir a l’atenció preventiva, tenint un gran impacte a la vida dels pacients.”

Comparteix...

Deixa un comentari

18 + dinou =