La tradició del ball de Gitanes al Baix Montseny ve de temps immomerials. El diumenge de carnaval les places de Sant celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera o Llinars del Vallès s’omplen fins al capdamunt per no perdre’s les ballades dels grups d’adults, de joves i de petits. En bona part són balls propis i músiques genuïnes de cadascun d’aquests municipis i, com és el cas de Sant Celoni, fins i tot els músics són tots sorgits del Centre d’Expressió Municipal. Un dia en què els capitans de cavall, els vells i les velles, els diablots i els balladors van ser els autèntics amos de les places dels seus pobles al crit de Ferroooo!
Per tractar-se de l’època de Carnaval són molts els balladors que es prenen alguna llicència que va més enllà del simple ball. A Sant Celoni ja des del començament es parodia l’actualitat amb el discurs de la Vella. Les retallades, el ministre Wert, la família reial, l’esglèsia, els partits polítics ni l’envàs on vas? se’n van poder escapar i, per això tampoc no és gens estrany veure un munt de balladors de la colla del Ferro amb l’estelada penjada al coll i que la ballada s’acabés amb crits in, inde, independència.
Com a Sant Celoni, a les 12 del migdia, a la plaça de Sant Esteve de Palautordera ja hi cabia ningú i les Velles van fer la seva particular reivindicació col·locant estelades al bell mig de la plaça. Sens dubte, han estat les Gitanes, organitzades per l’Associació Cultural, més reivindicatives i sobiranistes dels últims anys que no ha fet que reflectir en un acte tan popular com el ball de Gitanes el sentiment actual d’una bona part de la societat catalana.
Més calmat va ser el ball de Gitanes de Santa Maria de Palautordera que mica a mica va recuperant una tradició gràcies a la Colla de Gitanes Cancell del Montseny que enguany eren catorze parelles d’adults i cinc de petites. Tampoc no hi va faltar el capità de cavalls, les velles, la reivindicació contra les retallades i el bon humor. I mentre es va consolidant el projecte popular enguany ja han presentat novetats destacades com el canvi en barret dels balladors, les instrumentacions noves de les danses a càrrec de la Cobla Ciutat de Mataró i l’homenatge de dos antics dansaires molt apreciats per la colla, Xavier Costa i Feixas i Josep Ribas i Sirvent.
A Llinars del Vallès, nombroses parelles de la colla Giola el so dels picarols i les castanyoles al costat del capità de cavallo, el vell i la vella, els diablots i les cambreres també es van apoderar de la plaça dels Països Catalans que enguany han celebrat la seva XXI ballada des de la recuperació.