Des del moment que es va decretar l’estat d’alarma per la crisi sanitàrtia del coronavirus Covid-19 l’objectiu de molts ciutadans de l’estat espanyol és poder tornar a casa després d’haver quedat atrapats a diversos països estrangers ja sigui perquè hi eren de visita a familiars, per feina o simplement de viatge. Aquest és el cas de José Manuel Rincón, un metge colombià casat amb una veïna de Sant Celoni, on viuen des de fa molts anys i, per tant, amb la doble nacionalitat.
Treballa als laboratoris Eurofins i va viatjar a Colòmbia ja fa setmanes per fer una supervisió. Havia de ser un viatge curt de només quatre dies però un cop allà, el 27 de març el govern colombià va decidir tancar l’aeroport El Dorado de Bogotà i va quedar atrapat sense poder tornar. En declaracions a www.laviladigital.com ha explicat que és una autèntica vergonya com s’està gestionant la repatriació des de l’ambaixada espanyola “no donen informació i no contesten ni el telèfon ni els correus electrònics que els enviem”. José Manuel Rincón té la sort de poder aixoplugar-se a casa la seva família colombiana però a Catalunya hi té la seva dona i els seus dos fills.
No és l’únic cas relacionat amb Sant Celoni. Un veí d’aquest municipi, que vol guardar l’anonimat, també és a Bogotà amb la seva dona, de nacionalitat colombiana. També estan atrapats. La seva situació no és pas ni de bon tros de les que més malament ho passen ja que disposa de domicili a aquest país de l’Amèrica del Sud. Tot i amb això, pensar tornar a Sant Celoni ara per ara és del tot impossible.
La realitat d’altres persones atrapades en aquest país, però, és molt diferent. Hi ha al voltant d’unes set-centes persones de l’estat espanyol atrapades sense poder tornar i, com a mínim mig centenar de les quals són catalanes. La gent està repartida en diferents ciutats i en hotels compatint habitacions. També hi ha dones embarassades i nens petits. Tots plegats esperen poder ser repatriats en algun dels comptats vols humanitaris que fleta el govern espanyol, dos des de l’inici de la crisi sanitària. L’últim aquest dissabte.
«El Govern espanyol no fletarà més avions perquè és molt car»
Com ha explicat José Manuel Rincón, els afectats no paren de trucar a l’ambaixada espanyola a Colòmbia sense trobar cap interlocutor a l’altra banda del telèfon des de fa setmanes. Una dona ha tingut una mica més de sort i ha aconseguit que un funcionari de l’ambaixada li comuniqués la mala notícia que el vol humanitari del dissabte passat era el darrer que vindria d’Espanya i com a solució que “intenti parlar amb les ambaixades francesa o britànica per si tenen alguna plaça lliure en els seus avions i els poden encabir”.
El mateix funcionari ha assegurat que tots els governs europeus estan decidint no enviar més avions perquè els surt molt car. En cas que els ciutadans afectats poguessin pujar a algun dels avions tampoc els seria gratuït ja que haurien de pagar 400 dòlars. “Presentin una queixa al Ministeri ja que el que més molesta al govern de Madrid és que aquests problemes surtin a la premsa”, ha reblat el funcionari en la conversa amb la dona afectada.
La qüestió és que hi ha més gent que no pas places d’avió i els atrapats a El Dorado denuncien que l’ambaixada encabeix ciutadans estrangers en els avions espanyols sense un criteri lògic, mentre intenten organitzar-se de la millor manera possible per trobar la manera de tornar a casa.