Aquest matí s’ha celebrat, a l’Ateneu de Sant Celoni, la jornada de formació “El Montseny: Un repte per l’emergència”. Es tracta d’una sessió adreçada als diferents professionals assistencials del SEM i de l’àmbit sanitari d’urgències i emergències, bombers, policies i centres d’atenció primària de zones rurals del territori del Vallès Oriental i del Baix Montseny. L’objectiu de la sessió ha estat actualitzar els coneixements i la pràctica assistencial dels equips intervinents en l’àmbit rural i així millorar l’actuació conjunta, fent èmfasi en la seguretat dels equips. Al llarg del matí s’han tractat diferents aspectes claus de l’assistència a la zona del Baix Montseny. El primer bloc ha partit amb l’actuació del centre coordinador, passant per la intervenció dels diferents cossos de seguretat Mossos d’Esquadra i Bombers de la Generalitat de Catalunya i emfatitzant la importància de la seguretat dels equips assistencials.

La segona part s’ha centrat en el trasllat del pacient ja sigui en mitjans aeris o terrestres, així com la recepció del pacient pediàtric a l’Hospital de la Vall d’Hebron.  La sessió ha finalitzat amb la ponència del Dr Sven Trautner, director mèdic de Falck, donant a conèixer els protocols d’actuació que es posen en pràctica en zones rurals a Dinamarca.  Al 2013, el SEM va gestionar a la zona Metropolitana nord, concretament a la zona del Baix Montseny gairebé 9.500 alertes, les quals van generar més de 5.000 mobilitzacions d’ambulàncies. Els encarregats d’obrir aquesta jornada han estat Joan Castaño, alcalde de Sant Celoni, Aurora Dueñas, directora de Sector del Catsalut i Francesc Bonet, director general del SEM.

Nous vehicles d’intervenció ràpida

El Director General del SEM, Francesc Bonet, ha donat a conèixer els nous Vehicles d’Interveció Ràpida (VIR), una de les últimes novetats del SEM a nivell assistencial, dins dels nou model millorat de transport sanitari. Els VIR són turismes més àgils que les ambulàncies convencionals, la qual cosa permet ser més ràpids a l’hora d’arribar a qualsevol incident. Aquest tipus d’unitat està integrada per un metge i un tècnic en transport sanitari (TTS) i està dotada del mateix equipament mèdic que qualsevol ambulància de suport vital avançat.

 La presència dels VIR permet que quan es produeix l’activació de recursos des de la Central de Coordinació Sanitaria CECOS, es pugui separar l’equip d’emergència, que fins el moment sempre havien treballat junts a la mateixa ambulància, de manera que el VIR pugui arribar abans al lloc de l’incident per poder començar a atendre a l’afectat.
Comparteix...

Deixa un comentari

13 + 6 =