El projecte europeu Life Tritó Montseny, liderat per la Diputació de Barcelona i portat a terme conjuntament amb la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, Forestal Catalana i Zoo de Barcelona, ha arribat a la seva fi aquest desembre, després de sis anys de treballs.
L’estudi va començar el setembre de 2016, i aquest dijous, se n’han exposat les conclusions a Seva (Osona). El coordinador del projecte, Dani Guinart, s’ha mostrat contundent sobre la situació d’aquest amfibi endèmic del Montseny, espècie única a Catalunya: “El tenim a l’UCI, però està estable”. Guinart a assenyalat que, la feina feta durant aquests sis anys, ha posat de manifest que el tritó es manté en perill crític d’extinció, sobretot per la falta d’aigua a la zona i els estralls del canvi climàtic: “Si la situació de sequera continua, no sé pas si se’n sortirà”, ha remarcat.
El projecte ha desenvolupat una cinquantena d’actuacions vinculades a la investigació i a la divulgació de l’espècie. També s’han fet intervencions en el territori com garantir la connectivitat fluvial, la restauració d’hàbitats de ribera o assegurar el cabal dels torrents.
En aquesta línia, Guinart, ha explicat que la intervenció que més impacte ha tingut ha estat la de la connectivitat dels torrents i la neteja dels residus que impedeixen el pas dels tritons.
Un altre aspecte que s’ha abordat durant els anys que ha durat el projecte, ha estat la necessitat de fer compatibles les activitats d’extracció de recursos de la muntanya, com la fusta o l’aigua, amb la supervivència de l’espècie.
Tot i que el programa s’ha acabat, els agents implicats han agafat el compromís de continuar treballant per la conservació de l’espècie: “Hem de continuar dedicant esforços per restaurar el lloc on viu –el tritó del Montseny- per tornar a tenir un hàbitat com fa 500 anys”, apuntava Guinart.
El Zoo de Barcelona també ha participat en aquest estudi, on han criat 350 exemplars del tritó, 280 dels quals han estat reintroduïts al Montseny.