L’exposició antològica de Marià Vigas que es pot veure fins el 2 de novembre a la Rectoria Vella ha generat una gran expectació. Durant les primeres tres setmanes, més de 700 persones ja la van visitar i l’interès ha continuat. L’exposició és una oportunitat única per gaudir de l’obra pictòrica d’aquest celoní a qui la seva tasca docent i les seves obres li han donat una fama merescuda:  molta gent el coneix com el pintor de Sant Celoni.

La vocació artística de Marià Vigas, nascut al carrer Major de Sant Celoni el 1932, se li va despertar quan als 13 anys va visitar les pintures murals de Josep M. Sert a la catedral de Vic. Joan Roura va ser el seu primer mestre particular de dibuix a Sant Celoni. En acabar el col·legi, es va formar amb els Salesians de Sarrià, a l’escola arts i oficis, on va aprendre els procediments del dibuix i el color, les tècniques de les arts decoratives i va descobrir els secrets de la perspectiva i el dibuix tècnic. També va anar a l’acadèmia del pintor Francisco Sainz de la Maza, per perfeccionar les seves dots i habilitats artístiques i aprofundir en la pintura a l’oli. En acabar la formació, va treballar en la decoració mural de diverses esglésies. El gruix de la producció pictòrica pròpia la va desenvolupar entre 1956 i els inicis de la dècada dels 70: es va encarregar de la decoració mural d’algunes capelles com la del Col·legi Cor de Maria de Sant Celoni (1957), o l’altar major de l’esglesiola de Sant Miquel de Montpol (municipi de Lladurs, Solsonès, 1958).

Paral·lelament, seguint la tècnica de Josep M. Sert, va elaborar pintures sobre tela per encàrrec d’amics i coneguts. Són composicions de gran format (de més d’un metre d’alçada per dos metres d’amplada), farcides de personatges i amb multitud de detalls, treballades amb colors sèpies sobre pa d’or. El dibuix, molt ben meditat i elaborat, és sempre la base de les pintures.  En els darrers anys les seves pintures presenten un canvi destacat, i és que releguen els fons daurats per reproduir la realitat en tots els colors.  Bona part de les obres responen a temes bíblics però també n’hi ha d’inspiració literària i de significat al·legòric. Totes, però, mostren el talent d’en Marià com a esplèndid il·lustrador.

Entre 1957 i 1962 Marià Vigas s’encarrega de fer, desinteressadament, les portades dels programes de festa major de Sant Celoni, amb propostes de gran qualitat i un segell personalíssim. Més endavant també va dissenyar els cartells de la festa, que gràcies a la fàbrica de Josep Pàmias, es van estampar sobre paper i roba (1973-1980), en un format i una qualitat que només es troba a les gran ciutats. Els programes i els cartells són les obres de Marià Vigas que han tingut més difusió.

A partir dels anys 70 va deixant de pintar per dedicar-se a fer classes de pintura i dibuix tècnic, tasca a la qual s’ha dedicat amb vocació fins a la jubilació. Com a bon mestre, ha encomanat als alumnes el seu amor pel dibuix, la perspectiva, la geometria… en definitiva: per l’obra ben feta.

Comparteix...

4 comentaris

  1. jaume vellvé deulofeu el

    Goig de colaborá a la exposició de Mariá Vigas amb un cuadre meu que va pintar per la meva antiga farmacia de Barcelona. Felicitats Mariá gran pintor celoní.

Deixa un comentari

divuit − 15 =