És un edifici funcional i molt polivalent que permet adaptar els espais en funció de les diferents necessitats i dinamitzar la vida social i cultural de la Batllòria
Una presentació teatralitzada a càrrec de l’Esperança i més de dues-centes persones que omplien la sala d’actes han servit perquè aquest divendres s’hagi inaugurat la nova Unió Batllorienca. Joan Castaño, l’alcalde de Sant Celoni, i Dolors Lechuga, la presidenta del Consell de Poble van ser els responsables d’oficialitzar els discursos que donaven pas a una nova etapa d’un edifici que ve de lluny.
Aquest nou equipament, carregat d’història i bones vivències, serà un nou espai de trobada que permetrà dinamitzar, encara més, la vida social i cultural de la Batllòria. És un edifici funcional i molt polivalent que permet adaptar els espais en funció de les diferents necessitats.
L’equipament té una superfície construïda de 818 m2 i ha tingut un cost aproximat de 1.072.000 euros. El soterrani té una superfície de 180m2 i disposa tres espais per entitats, amb possibilitat de convertir-se en un sol espai, un magatzem per a l’equipament i un porxo i un pati de 70m2.
La planta baixa té una superfície de 196m2 i acollirà l’oficina d’atenció ciutadana, la biblioteca per a joves i adults amb un fons de referència i l’accés al catàleg de la xarxa de biblioteques amb el préstec interbibliotecari, i usos diverses com a centre cívic (espai de trobada, tallers, reunions d’entitats i col·lectius…)
La planta pis disposa de la sala d’actes amb una superfície de 180m2 i amb una capacitat per a 196 persones i es podrà destinar a usos polivalents: ball, cinema, teatre, tallers, xerrades…
L’horari de la Unió Batllorienca serà: dilluns, dimarts i dijous de 9 a 14 hores i de dilluns a divendres de 16 a 20 hores. Així mateix, la normativa d’ús que s’anirà treballant conjuntament amb el Consell de Poble i els mateixos usuaris preveurà que les entitats i col·lectius puguin fer ús de la sala d’actes i els espais de les entitats fora de l’horari d’obertura de l’equipament.
Des de l’any 1922
El nom de l’edifici ve d’antic, l’any 1922 la societat recreativa Unió Batllorienca va traslladar la sala de ball del poble, de can Vinyes a l’actual edifici, per fer-hi ball, funcions teatrals i organitzar actes de festa major. L’edifici es va remodelar l’any 1965 i disposava d’un escenari, una sala i un cafè i l’any 2002 va deixar d’utilitzar-se perquè no complia la normativa de seguretat i edificabilitat , ha recordat Joan Castaño.
En aquest sentit, Dolors Lechuga, presidenta del Consell de Poble de la Batllòria ha manifestat “amb aquest equipament els batlloriencs i batllorienques recollim records d’infantesa i joventut. Records i vivències que d’alguna manera estan impregnats a les parets i que poden fer partícips als nous i joves batlloriencs”.
L’entrada en funcionament de la Unió Batllorienca ha suposat que l’Ajuntament, conjuntament amb el Consell de Poble i les entitats, revisin i replantegessin els usos de la resta d’equipaments culturals i educatius de la Batllòria. En aquest sentit, El centre cívic de les Casetes serà un espai autogestionat per la gent gran de la Batllòria, alhora que també podrà ser utilitzat per altres entitats del poble. La biblioteca de la Batllòria s’obrirà les tardes de dimarts, dimecres i dijous, de 2/4 de 5 a 8 del vespre i donarà atenció a famílies i infants fins a 12 anys.
Per la seva banda, L’antic aulari de l’escola Montnegre acollirà de manera temporal i, entretant no es desafecti i es concreti el seu ús futur, diversos magatzems per a entitats. El centre cívic del carrer Major es manté com la seu del Consell de Poble de la Batllòria. Així es faran petites obres de millora per traslladar el dispensari mèdic de la planta baixa al segon pis i ubicar el despatx de correus a la planta baixa.