Aquest dimarts a la tarda les famílies i la direcció de l’escola bressol municipal El Blauet es van reunir amb el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sant Celoni, Raül Garcia, per parlar sobre les mancances climàtiques que arrossega l’escola. Tant els pares i mares com la directora van exposar al regidor la situació que viuen els infants a l’escola. Tots van coincidir en que calia posar-hi remei “el més aviat possible”.

En aquest sentit, el regidor va assegurar que el govern municipal té la “voluntat política” de reservar els diners necessaris per tirar endavant el projecte de climatització ja redactat, si bé “s’haurà d’estudiar la fórmula per incloure’ls dins els pressupostos del 2018”.

Les famílies valoren aquesta voluntat i li van fer entrega del manifest que ja van fer públic dies enrere, on es detalla el seu posicionament i les seves demandes. En els propers dies faran arribar aquest text a la resta de partits polítics representats al consistori.

TEXT DEL MANIFEST

El Blauet vol aire

Tradicionalment, els centres educatius no han estat dotats d’un sistema de climatització, atesa la seva inactivitat durant els mesos centrals de l’estiu. No obstant, el context de canvi climàtic està normalitzant els pics de calor durant els mesos de maig, juny i setembre, fet que ha portat a moltes escoles de Catalunya a reclamar solucions a l’excés de temperatures durant aquests mesos. En el cas d’una escola bressol, les conseqüències d’aquest canvi de tendència s’agreugen per partida doble: en primer lloc, perquè els infants de 0 a 3 anys estan considerats entre els grups de població més vulnerable als efectes de la calor i, en segon lloc, perquè les escoles bressol —a diferència de les escoles de primària— no tanquen les portes a fins a finals de juliol.

Si bé no existeix una normativa específica que reguli el rang de temperatures admissible a les escoles bressol, la normativa de riscos laborals estableix en 27 graus el llindar de temperatura per als llocs de treball en la població adulta. De fet, fa poques setmanes inspecció de treball va ordenar el tancament preventiu dels jutjats de Sabadell perquè l’interior de l’edifici superava els 27 graus. És raonable pensar que en un espai on hi conviuen infants i treballadors aquest límit sigui encara més restrictiu. Segons el registre de temperatures recollit a una de les aules de l’escola, durant el mes de juny l’interior del Blauet va assolir temperatures de 29 graus a les deu del matí i de 32 graus a les quatre de la tarda. Els efectes de la calor es manifesten en forma d’irritabilitat o esgotament, però poden arribar a produir símptomes més greus com ara mal de cap, nàusees, somnolència o pèrdua del coneixement. Considerem inadmissible que, mentre la normativa de riscos laborals aconsella no sobrepassar els 27 graus als llocs de treball, els infants i el personal laboral de la única escola bressol pública de Sant Celoni estiguin més de dos mesos exposats a temperatures properes (i fins i tot superiors) als 30 graus.

Més enllà dels riscos per a la salut associats a la calor excessiva, aquesta situació comporta altres conseqüències, com ara dificultar el desenvolupament normal del projecte educatiu de l’escola —aquell que fa realitat la voluntat de transformar l’antic concepte de “guarderia” en una escola bressol que aporti un valor pedagògic durant l’etapa de 0 a 3 anys. Un altre agreujant és la coincidència dels pics de calor amb el període d’adaptació al setembre, incrementant l’estrès general d’aquestes primeres setmanes, una etapa a la qual l’escola dóna sempre una importància cabdal.

Som conscients de les implicacions econòmiques i ambientals que pot tenir l’adequació del centre per fer front a les altes temperatures, i és per això que demanem una solució coherent que no es marqui com objectiu mantenir les aules sistemàticament a 22 graus (com succeeix a moltes oficines), sinó evitar sobrepassar la temperatura màxima dels 27 graus. Sabem que la lluita contra el canvi climàtic (començant per l’estalvi energètic) ha de ser una prioritat pels nostres governs, però pensem que la despesa s’ha d’equilibrar i que suposa un greuge tenir oficines amb aire condicionat des de mitjans de maig i deixar el Blauet sense climatitzar durant mig estiu. Tampoc se’ns escapa que l’edifici del Blauet va ser concebut seguint criteris de sostenibilitat ambiental, però la realitat és que s’assoleixen temperatures superiors als 27 graus diàriament, posant en evidència la incapacitat de l’edifici per refrigerar-se sense un sistema de climatització. De fet, si bé l’excés de calor és el problema més alarmant, ja fa anys que l’edifici té importants mancances a nivell climàtic —tant a l’hivern com a l’estiu—, que es van trampejant amb solucions tan provisionals com poc eficients des d’un punt de vista energètic.

Recentment, l’ajuntament ha encarregat un estudi per tal de pal·liar les mancances climàtiques que arrossega l’edifici i que afecten tant l’escola bressol, com el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca (CDIAP), i el Servei d’Assistència Multiprofessional (SAM). Arribats a aquest punt, cal voluntat política per tal que les mancances climàtiques de l’edifici, i molt especialment l’excés de calor a les aules dels infants, es resolguin. És per tot això que demanem als nostres governants que posin solució a aquesta situació inacceptable. No demanem una climatització desproporcionada, sinó un equipament eficient que eviti sobrepassar els 27 graus considerats no saludables segons la llei de prevenció de riscos laborals. La solució —sigui quina sigui— no pot ser provisional i no es pot fer esperar; cal que quedi inclosa als pressupostos de 2018 per tal que aquestes situacions de risc finalitzin el més aviat possible.

AMPA de l’Escola Bressol Municipal El Blauet, educadores i personal no docent

Comparteix...

Deixa un comentari

tres − un =