L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) informa d’un brot d’amigdalitis que afecta a quatre persones joves entre 19 i 22 anys, i que han estat notificats per l’Hospital de Sant Celoni al Servei de Vigilància i Resposta a Emergències en Salut Pública.
 
Els joves han presentat quadres de febre i odinofagia (dolor faringi) entre el 19 de juny i el 7 de juliol i han estat o segueixen ingressats en un centre hospitalari. Dos dels joves, per la seva evolució favorable, ja han estat donats d’alta. Un dels casos, que inicia símptomes el 28 de juny ingressa el dia següent a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona per aturada cardio-respiratòria amb orientació diagnòstica miopericarditis, el seu estat de salut és greu. El quart jove està en observació, i en evolució favorable,  després d’haver iniciat els símptomes d’amigdalitis el dia 7 de juliol.
 
Les mostres clíniques estan en curs i a data d’avui es disposa només d’un resultat positiu a enterovirus en un dels quatre casos. Arran de l’aparició d’aquest brot, la sub-direcció general de vigilància i resposta a emergències en Salut Pública ha dut a terme actuacions de  vigilància activa sense evidenciar l’existència d’un nombre inusual de casos amb aquest diagnòstic que poguessin estar relacionats.

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. Altres quadres que poden causar són: conjuntivitis, faringitis, símptomes gastrointestinals, meningitis asèptica, encefalitis, paràlisis flàccida aguda, miopericarditis/pericarditis. En ocasions, s’ha observat l’aparició de quadres neurològics més greus  com la romboencefalitis.
 
Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d’altres persones.

Davant de qualsevol dubte, s’aconsella trucar al telèfon 061 CatSalut Respon, actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any. A banda, a la web del Departament de Salut també es pot trobar més informació sobre l’enterovirus: símptomes, prevenció i control, tractament i recursos per a professionals i un destacat document amb preguntes i respostes sobre els enterovirus.

Comparteix...

Deixa un comentari

dos × tres =