L’Ajuntament de Riells i Viabrea hahomenatjat aquest dissabte passat 11 de novembre, en el decurs de la Festa de Sant Martí 2017, a Mossèn Pere Ribot aprofitant l’avinentesa que enguany es compleix el vintè aniversari del seu traspàs. Pere Ribot, nascut a Vilassar el 21 de febrer de 1908, va deixar una empremta molt gran al municipi de Riells i Viabrea que ara se sent en deute amb la seva figura. Ribot va implicar-se a fons amb la causa de l’Església catalana durant els anys més foscos del franquisme des del recer que li donava el Montseny, tot endegant un munt d’iniciatives en favor de la cultura catalana. També seria el primer capellà del principat a oficiar una missa en català i de cara a la gent.
Tal va ser la seva rellevància que, des de la seva arribada a Riells del Montseny el 1941, va transformar la petita parròquia del municipi en un autèntic “centre de peregrinació i d’amor a la terra”, en paraules de l’editor Quim Torra. Ribot establiria sinergies amb la gent més significada del país: Josep Maria de Sagarra, Carles Soldevila, Josep Palau i Fabre, Maurici Serrahima, Josep Aragay, Joan Brossa, Max Cahner, Albert Manent, Miquel Coll i Alentorn, Jordi Pujol, Maria Mercè Roca, Agustí Bartra, Blai Bonet o Carles Riba, entre molts d’altres. El llegat de Mossèn Pere Ribot pel que fa a l’obra literària, especialment la poètica, és també molt rellevant.
Per tot això, l’Ajuntament va dedicar un matí al Mossèn, amb una ofrena floral a la seva tomba, un anecdotari biogràfic a càrrec d’una de les persones que més hi va tractar, Josep Montsant, i una lectura de poesia de l’obra del cèlebre capellà, amb l’actuació final de l’Escola de Música Güell de Riells i Viabrea.
Comparteix...