Òmnium Cultural ha fet donació a l’Ajuntament d’una còpia de l’original que hi ha al The Art Institute de Chicago del pintor celoní del segle XV
Divendres al vespre, a la Sala Bernat Martorell de Can Ramis, hi va haver una conferència sobre el pintor gòtic celoní Bernat Martorell i es va presentar la reproducció del Sant Jordi matant el drac, la seva pintura més emblemàtica. Òmnium Cultural Baix Montseny va organitzar l’acte amb l’objectiu de promoure el coneixement d’aquest destacat pintor mort a Barcelona el 1452 i fill d’un carnisser de Sant Celoni. A part del conferenciat, hi van intervenir la regidora de Cultura, Júlia de la Encarnación, la presidenta d’Òmnium Cultural Vallès Oriental, Remei Picart i Esteve Rodoreda, membre d’Òmnium Cultural Baix Montseny.
Joan Molina Figueras, professor de la Universitat de Girona i organitzador de la gran exposició que es va dedicar a Bernat Martorell al Museu de Girona entre 2002 i 2003, va glossar la figura del pintor fill de Sant Celoni. A la xerrada va puntualitzar que, sens dubte, Martorell és un dels pintors gòtics més destacats, a nivell europeu, de la primera meitat del segle XV.
Bona part de la conferència va girar a l’entorn del Retaule de Sant Jordi, pintat per a la Generalitat de Catalunya, i del qual la pintura del Sant Jordi matant el drac és el compartiment central. Els quatre compartiments laterals es conserven al Louvre, a París. Amb l’impressionant i delicat retaule es completaven les tasques d’embelliment del palau gòtic de la Generalitat dins de la primera meitat del segle XV, que van comptar amb les aportacions d’artistes importants com l’arquitecte Marc Safont i l’escultor Pere Joan.
Tot seguit es va destapar la reproducció a l’oli del Sant Jordi de Bernat Martorell, l’original del qual es conserva a The Art Institute de Chicago. La reproducció té les mateixes mides que l’original, que és pintat sobre fusta, i des d’ara presidirà la Sala Bernat Martorell de Can Ramis gràcies a la bona disposició d’Òmnium Cultural.