Calafell acaba d’estrenar el CREAC (Centre de Recerca i Educació Ambiental), des d’on el municipi vol potenciar el coneixement entorn la biodiversitat. L’antiga biblioteca de Segur, on hi havia hagut la primera escola de la zona, acull un projecte multidisciplinar que vol popularitzar els coneixements mediambientals però també erigir-se com un espai de recerca d’abast mundial. Un dels pilars de treball del CREAC serà la recuperació del Tritó del Montseny i la reintroducció al seu hàbitat natural. El centre fa un mes que està en funcionament, després d’esperar durant més d’un any el permís de la Generalitat. Ara acull una seixantena d’animals, si bé té capacitat per a quasi 600 exemplars.

Els propers mesos el centre espera rebre les primeres larves de Tritó del Montseny. Aquest serà un buc insígnia del CREAC, que treballarà en col·laboració amb altres entitats, com el Centre d’Animals de Torreferrussa, al Vallès. El director del centre, Dani Fernández apunta que aquests centres fa anys que fomenten la reproducció però no disposen d’espai suficient per esperar els “tres o quatre anys” de metamorfosi que triga cadascuna de les cries.

Per això, explica, Calafell vol potenciar aquesta criança de manera que es puguin reintroduir als torrents del Parc del Montseny un nombre elevat d’exemplars. Recorda que el Tritó del Montseny és una espècie en “perill crític” d’extinció, ja que només queden uns 1.500 exemplars a tot el món. “El problema ha estat la intervenció de l’ésser humà al medi natural, però ara tenim l’ocasió d’aprofitar aquesta mateixa mà de l’home per pal·liar la situació creada”, assevera.

Durant les últimes setmanes tortugues, serps, iguanes i camaleons de múltiples races diferents s’han instal·lat a Calafell. Són els primers exemplars que han arribat al CREAC de la mà de l’antiga associació GRENP, que treballava des del Vallès Oriental. L’entitat assumeix ara la gestió d’aquest nou espai al Baix Penedès, pioner a la demarcació de Tarragona.

Comparteix...

Deixa un comentari

dos + 17 =