Els dies 20 i 21 d’abril, el Parc Natural del Montseny – Reserva de la Biosfera va rebre la visita d’onze gestors de la Reserva Natural de Kullaberg, situada al sud-oest de Suècia. El grup està treballant actualment en la implantació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) a la reserva sueca i el motiu de la seva estada fou l’intercanvi d’experiències sobre la gestió del parc i la manera com s’ha implantat la CETS al Montseny.

La visita va començar, el dimecres 20 d’abril, amb una xerrada a l’oficina del parc centrada en els diferents aspectes de la gestió de l’espai natural. A continuació, el grup va anar fins a Sant Esteve de Palautordera per conèixer el centre d’informació i seu de l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny. Allí va tenir lloc una reunió informal durant la qual membres de l’associació van poder explicar-los la seva experiència amb la CETS i la seva col·laboració amb el parc així com els objectius i les tasques principals que desenvolupen com a associació.

El lloc triat per dinar fou la Fonda del Montseny, empresa acreditada també amb la CETS. Després de degustar productes del territori, el propietari del restaurant va compartir amb els visitants l’experiència de la seva implicació amb la Carta. A la tarda, la delegació sueca es va desplaçar al Turó de l’Home per tal de veure, in situ, el projecte de restauració del paisatge al cim del turó i per observar la diversitat ecològica i paisatgística del Montseny.

L’endemà, dijous 22 d’abril, els gestors de la Reserva Natural de Kullaberg van fer el trajecte des de Collformic fins al Bellver, passant pel pla de la Calma. Malgrat la pluja, es va poder parlar, amb l’acompanyament del biòleg del Parc Natural del Montseny, dels projectes de recuperació de pastures i dels entorns del pla. La jornada va acabar amb la visita a la Casa Museu l’Agustí i un dinar degustació al Bellver, empresa acreditada amb la CETS.

La Carta Europea de Turisme Sostenible és un reconeixement d’abast europeu, gestionat per la Federació Europarc, que assegura que l’ús turístic del parc es desenvolupa de forma compatible amb la conservació del territori, tot minimitzant els impactes negatius que pot causar el turisme i contribuint al desenvolupament socioeconòmic local que aquesta activitat genera.

Des de l’any 2011, tant el Parc Natural del Montseny com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han obtingut el reconeixement de la CETS. En una primera fase, és el mateix territori que s’acredita, mitjançant la presentació d’una estratègia turística sostenible participada i consensuada amb els agents implicats en l’oferta turística de la zona. En una segona fase, són les empreses turístiques del territori les que s’acrediten després d’un procés de concreció de compromisos per avançar en un model de turisme sostenible i assegurar la seva vinculació amb el parc.

Trobareu tota la informació sobre la Carta Europea de Turisme Sostenible al Parc Natural del Montseny, més informació sobre les empreses acreditades, propostes d’activitats sostenibles, notícies relacionades, documentació i publicacions i els requisits i compromisos necessaris de les empreses per obtenir aquesta acreditació al nou portal web de turisme sostenible que la Xarxa de Parcs Naturals ha posat en marxa recentment.

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals – FOTO: Delegació sueca. Autor: Sílvia Arau

Comparteix...

Deixa un comentari

onze + 12 =