La Sala Giró del Teatre Ateneu de Sant Celoni, va ser el punt de trobada aquest dissabte, sota el lema “el futur Català” del col.lectiu ciutadà i sense ànim de lucre que té per finalitat promoure l’hàbit de mantenir el català a les converses i no canviar d’idioma, tot reforçant la seva normalització i exercint de voluntariat lingüístic.

L’associació de dones Juntes de Sant Celoni i La Batllòria va ser l’encarregada d’organitzar l’esdeveniment per tal d’impulsar l’ús social de la llengua, i en un moment com l’actual on torna a estar en el focus polític mediàtic a nivell nacional i estatal. Va comptar amb la presència dels coordinadors del col.lectiu, Enric Pineda i Anna Arqué, reconeguts activistes lingüístics, i en el cas de la consultora política Arqué, actual portaveu de la ONG i plataforma international Commission of European Citizens ICEC, amb seu a Brusel·les, creada arran de tota la feina d’internacionalització feta amb les consultes populars durant el procés independentista.

Un video posant en alerta la davallada que està patint el català, va ser el tret de sortida a la xerrada que va conduir la periodista celonina Mercè Palau, portaveu i responsable de Comunicació de Juntes, una associació que pretén aglutinar actes socials i culturals a nivell local a Sant Celoni i comarcal en l’àmbit del Baix Montseny.

La voluntat de potenciar la llengua del col·lectiu, també conviu amb un altre lema “Mantinc el català, sempre, a tot arreu i amb tothom”, que amb 3 anys de vida han viralitzat a través de campanyes en diferents xarxes socials que són presents com instagram, facebook, twitter o tik tok. La protecció de l’idioma i el ferm compromís de defensar-lo en l’era digital, amb el desafiament de les plataformes i xarxes com a eixos cabdals de la globalització, van ser un dels altres punts que es van debatre, ja que diferents estudis alerten de la pèrdua de parlants entre el sector dels més joves; i tanmateix el fet de no tenir referents en aquest sentit. Tot i sorgir la paraula emergència, al referir-se l’estat actual de la llengua catalana, els ponents ho van qualificar com a estat delicat i amb l’esperança de capgirar la situació a curt termini perquè “això només depèn de nosaltres”-els catalanoparlants-com va dir Anna Arqué.

El bibliotecari Enric Pineda també confia en recuperar pistonada, ja que el català sempre ha passat temps difícils i se n’ha sortit, i segons els ponents no cal pronosticar una hecatombe lingüística, i si pensar en positiu perquè el futur de la llengua és nostre.

Al final de l’acte, els assistents van poder fer preguntes als membres de la taula després d’una interessant xerrada que va enfortir el sentiment de llengua.

Comparteix...

Deixa un comentari

2 × quatre =